Zázvorky - staročeské vánoční cukroví s lehce pálivou chutí, podávaly se tradičně k odpolednímu čaji. Obvykle se doporučuje péct zázvorky několik týdnů předem, aby se rozležely, tyhle jsou ale krásně měkké a křehké hned, nemusí se nechat odležet.
Postup
Žloutky s jedním celým vejcem utřeme v míse spolu s cukrem - třeme aspoň 20 minut. Na vál nasypeme všechnu mouku, přidáme zarovnanou polévkovou lžíci sušeného zázvoru, půl lžičky jedlé sody, zarovnanou lžičku prášku do pečiva, citronovou kůru z 1/4 citrónu a promícháme, aby se všechny suché přísady pěkně propojily. Společně s utřenými vejci vypracujeme těsto, vyválíme na cca 3mm placku a vykrajujeme tvary - zázvorky, které ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme do chladu odpočinout alespoň na 5 hodin, nejlépe přes noc. Před pečením zázvorky obrátíme a pečeme v troubě - peču horkovzduchem při teplotě 150° dorůžova. Doba pečení je podle trouby, ve vyhřáté troubě jsou upečené tak za 6-8 minut. Upečené zázvorky můžeme potřít citronovou polevou.
Tipy pro pečení zázvorek: Do hladké mouky přidám trochu polohrubé (3 lžíce a dorovnám do váhy hladkou moukou), zázvorky jsou pak ještě křehčí. Pokud chcete použít čerstvý zázvor, tak cca 10g nastrouhat a vymačkat přebytečnou tekutinu, jinak se zázvorky roztečou. Vajíčka s cukrem šlehám elektrickým šlehačem tak dlouho, až se vytvoří hustá, hutná pěna. Zázvorky by se měly nechat odležet proto, aby zaschly, tím se neroztečou a hezky vyběhnou, neodležené moc nevyskočí. Obracet před pečením se nemusí, záleží na každém, co upřednostní, při obrácení zůstane povrch rovný a spodek vyběhne, pokud se neotočí, je to naopak. Nepotírám ničím.
Červená
řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která
netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si
ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho...
zobrazit článek